Miti in resnice o hrenovkah (barjenih klobasah)
Hrenovke so že od nekdaj priljubljene. So izdelane v paru, se hitro pripravijo in so mamljivega okusa.
So nepogrešljive pri hitri prehrani, uličnih ponudbah, piknikih in tudi enolončnicah. Čeprav se jih je
prijel izraz ‘pasje klobase’, zaradi priprave iz mesnih ostankov z aditivi, sozadržale svoje mesto
popularnosti. Ker gre pri hrenovkah za enotno teksturo, je težko sklepati o vsebnosti klobase. A zato
je modro preučiti deklaracijo izdelka, ki priča o sestavinah in hranilnih vrednostih.
Preberite več
Priprava nojevega mesa – preprosto ali komplicirano?

Priprava nojevega mesa je vsekakor preprosta in hitra. Kaj je dobro vedeti in kaj so najpogostejše napake pri pripravi?
Preberite več
Kako nastane nojeva suha salama?
Slovenci imamo pestro tradicijo suhih mesnin. Umetnost priprave suhomesnatih specialitet se je
izpopolnjevala in prenašala iz roda v rod. Velja pa, da so suhe salame visoko cenjen izdelek, ki se na
mizo postreže ob posebnih priložnostih. Suhe salame sestavljajo le najboljši kosi mesa.
Preberite več
Največja ptica v številkah

Za boljšo predstavo, zakaj noj velja z največjo ptico ali zakaj velja za najhitrejšo ptico, je vredno tovrstne opise podkrepiti tudi s številčnimi podatki in primerami.
Preberite več
Nojevo perje
Noj med pticami predstavlja prav posebno vrsto. Ni samo največji med njimi, ampak ima tudi
posebno perje.
Preberite več
Nojevo meso – mali vodnik po kosih 3. del
Drobovina prepražena na čebuli, izbrane začimbe in dober kozarec vina je formula uspeha
domačih kuharjev vseh stopenj spretnosti.
Preberite več
Nojevo meso – mali vodnik po kosih 2. del
Žar za vse letne čase. Poleti na prostem, pozimi v ponvi. Enostavna in hitra priprava klasičnega žar
izbora s svežimi prilogami in solatnim barom.
Preberite več
Jurjevo: praznik pomladi in jajčnih jedi
Koledarsko se je pomlad že pričela, a zares se pomlad po ljudskih izročilih prične s prihodom Zelenega
Jurija ali sv. Jurija. V naših krajih najprej s pustom in kurentovanjem zimo preženemo, potem pa s
plesom in pojedino počastimo prihod pomladi, ki jo prinese Zeleni Jurij.
Preberite več
Suhe mesnine: hitro in slastno
Meso je odličen vir beljakovin. Marsikdo pa ga uživa predvsem zaradi izjemnega okusa.
Ker se sveže meso hitro pokvari, se že dolga leta, stoletja in še več ugotavlja in preizkuša kako mu
podaljšati trajnost in ob tem ohraniti pristnost. Eden takih postopkov je sušenje mesa z dodatki iz
narave, ki je še dandanes zelo priljubljen. Suhe mesnine so odlične za hitro in enostavno postrežbo.
So polnega pristnega okusa, saj so neke vrste koncentrirana oblika mesa. Pri MODREM VRATU smo s
pomočjo tradicionalnih receptur pripravili dva suhomesna izdelka, nojevo suho salamo in sušeno
nojevo stegno.
Preberite več
Velikonočne dobrote ali nojeve dobrote tudi za praznike
Velikonočna košarica vsebuje živila tradicionalne slovenske kulinarike. V njej ne smejo manjkati
pirhi, potica, hren in seveda šunka. Vsako živilo ima svoj pomen in simbolizem. A kljub temu to ne
pomeni, da nam ta živila ne predstavljajo izziv za prebavo.
Preberite več
Nojevo jajce je multipraktično živilo
Jajca imajo v kulinariki številne vloge. Lahko so samostojna jed, priloga, vežejo sestavine, sredstvo za volumen in še kaj bi lahko našteli. Paziti moramo le, da so dovolj sveža in primerno velika. Kako pa ravnamo z največjim jajcem na svetu?
Preberite več
Nojevo jajce – od največje celice do popolnega živila
Ste vedeli, da je nojevo jajce največje jajce na svetu? Lahko bi rekli, da je kralj med jajci. V nadaljevanju vam
predstavljamo nekaj zanimivosti o nojevem jajcu.
Če vam nojevo jajce pade na nogo...
Preberite več
Nojevo meso – mali vodnik po kosih

Kaj izbrati in kako pripraviti?
Tokrat vam predstavljamo uporabne nasvete pri izboru kosa mesa in tudi namige za pripravo oksunega obroka.
Svetuje strokovni tim MODRI VRAT®.
Preberite več
Zima in noji
Noji zmotno veljajo za tropske ptice. Pravzaprav se te živali izredno uspešno prilagajajo velikim
vremenskim in temperaturnim spremembam. Zato lahko noji brez večjih težav bivajo tudi v naših
krajih, na prostranih pašnikih Jereslavca in Malega Obreža se noji MODRI VRAT® gibljejo stran od
trušča in prometa vso leto.
Sicer pa je najbolje, da nam o tem, kako gredo skupaj noji in sneg, pove kaj več kdo, ki se zares
spozna na to. Na vprašanja odgovarja domačin Vinko Ferenčak.
Preberite več
Sladkasto brez sladkorja, neslana šala?
Nojevo meso je temno-rdeče barve, mehko in hranljivo ter ima poseben sladkast okus. Ta svojstven okus mu daje vsebnost železa.
Namreč, njegova vrednost je naravno visoka, kar 3 mg na 100 gramov nojevega mesa, lahko pa tudi več. Železo je tudi vzrok, da je meso temne, češnjeve barve. Tako je nojevo meso lahko prava zakladnica železa za vse, ki mu ta primanjkuje.
Sicer pa nojevo meso ne vsebuje ogljikovih hidratov. Temu primerno ima tudi glikemični indeks enak nič in po zaužitju ne budi lakote zaradi dviga krvnega sladkorja.
Preberite več
Alergije na meso?
Alergije na hrano niso redek pojav, tako pri mlajši kot starejši populaciji. Kritična živila je mogoče najti tako v rastlinski kot mesni prehrani. Najpogostejše alergijske reakcije na živila so kožni izpuščaji, otekline obraza in ustne votline, rdečica, vročica in bolečine v prebavilih. Intenzivnost alergijske reakcije je odvisna lahko tudi od zaužite količine hrane. Meso je živilo, ki le redko povzroča preglavice, pa vendar jih lahko.
Preberite več
Kakovost nojevega mesa se po gospodarju pozna
Ljubitelji mesa dober kos lahko prepoznajo na krožniku. A dober in kakovosten kos mesa ni samo blišč veščin kuharskega mojstra, ampak tudi in predvsem vzorna reja živali. Ključna dejavnika reje, ki prispevata h kakovosti mesa, sta prehrana in okolje.
Preberite več
MODRI VRAT – družinska zgodba z druge strani pašnika

Pogosto se zgodbe pričenjajo s stavkom "Nekoč pred davnimi časi...". Tako tudi naša zgodba sega v mnoga mnoga leta nazaj, ko so se v naših krajih sprehajali divji noji. Spremembe in evolucija so noje kasneje popeljale na druga geografska področja, ki so nam danes bolj znana po reji nojev. Za povratek reje nojev v kraje grofičen Jerice in Slavice (Jereslavec) je ‘kriva’ ljubezen domačina do živali, narave in tradicije okolja. Enkrat, ko je odločitev padla, je sledila predanost, požrtvovanje in visoka motivacija, da je iz manjše jate, ki je prva naselila družinsko posest Barbare in Vinka v Jereslavcu, danes nastala stoglava čreda teh veličastnih ptic.
Izbrana vrsta nojev ‘modri vrat’ je dobila svoje ime po sivomodri barvi vratu, ki jo zazna le ostro oko. Ker pa se strinjamo, da je odločitev za povratek reje nojev v naše kraje bila morda odločitev, je modra brava tudi tista, ki je zaznamovala našo družinsko kmetijo MODRI VRAT®.
Vinko Ferenčak je domačin in skrbnik nojev na domačiji. V nadaljevanju nam bo predstavil to veličastno ptico in njeno rejo, ki se je po njegovi zaslugi tudi vrnila v naše kraje.
Preberite več
Praznični trenutki, svečana večerja
Zadnji dnevi leta imajo prav poseben čar. Obujamo spomine in se poslavljamo od preteklih dni. Ker pa so konci tudi novi začetki, je pomembno, da jih primerno obeležimo. Dobrote na mizi, praznično vzdušje, dobra družba in kozarec penine so prav prijeten obred slovesa od starega ter dobrodošlica novemu letu.
Pomembno je, da praznično večerjo dobro planiramo, še posebej letos, ko bo večina najdaljšo noč praznovala v domačem krogu. Preden bo zadišalo po kuhinji, si lahko pripravimo hladno predjed - narezek s suho nojevo salamo ter sušenim nojevim stegnom je kot nalašč za to, zraven pa bodo teknile tudi rezine pustega sira, brusnice, orehi in bel hlebec.
Preberite več
Sous Vide - gurmanski užitki
Sous Vide je francoski izraz za kuhanje v vakuumu. Prednost tovrstne priprave je, da zaradi nižjih temperatur ter vakuumsko pakiranega mesa med obdelavo kosi zadržijo ključne mikrohranilne vrednosti, posledično pa tudi žlahtnejše okuse. Pri peki v ponvi se zaradi koagulacije ter tudi debeline mesa ustvarjajo plasti, sok in hranilne vrednosti pa se z višjo temperaturo izgubljajo.
Preberite več
Priloge za nojevo meso
Nojevo meso je unikatno. V sebi nosi mozaik priokusov, ki jih lahko strnemo v sočno, sladko, mehko, voljno in opojno. Okus lahko poudarimo ali uravnotežimo tudi s prilogami.
Preberite več
Darila z naravnim okrasjem - pernata eleganca in porcelanske lupine
Darilo je skrbno izbran predmet, s katerim presenetimo in razveselimo obdarovanca. A ker tak premet le ne gre kar tako oddati iz rok, je pomemben tudi aranžma. Ovojnina darila je uvod v presenečenje. Predmet s tem dobi še večjo srčno vrednost v očeh obdarovanca. Darila lahko ozalšamo na številne načine. Izberemo darilno škatlo, vrečko, ovojni papir, pentlje in posvetilo. Iz darilne embalaže pa lahko ustvarimo tudi zgodbo. Najlepša so darila, ki jih popestrimo z naravnimi materiali. Sem sodi tudi nojevo perje in lupine nojevih jajc.
Preberite več
Izvirno darilo za vsak okus
Čas obdarovanja je lahko izziv. Obdarovanca želimo presenetiti in mu podariti lep spomin. Le ta je trajnejši kot predmet, na katerem se bo kmalu nabiral prah. Obdarovanca pa je dobro tudi poznati. Za vse tiste prijatelje in bližnje, ki uživajo v kulinariki kot tudi v kuharstvu, je kot naročeno darilo – izbran kos nojevega mesa. Ampak ali izbrati svež kos mesa ali suhomesni izdelek?
Preberite več
Darila, ki se ne zaprašijo in skomine budijo
Darila so razvedrila. Bolj kot sam predmet so pomembni občutki, ki jih zbudimo v obdarovancu. Darila so lahko trajen spomin ali pa nepozaben občutek. Take lahko ustvarimo s kulinaričnimi darili. Za pripravo hrane namreč vključimo prav vse čute. Za bolj vešče kuhe lahko izberemo kose mesa. Strah, da bi tako dragocen kos lahko pokvarili ali uničili, je odveč. Vsak kos je opremljen z etiketo, ki vsebuje tudi osnovno navodilo za pripravo.
Preberite več
O ostrini in rezih
Zrezek, rezina salame, kolesce hrenovke, »šnita« pršuta in podobni kosi imajo prav posebej določeno obliko. Oddelimo jih od večjih kosov ter prilagodimo velikost za v ponev, krožnik, rezino kruha in nenazadnje za grižljaj. Rezila so pri mesnih izdelkih pomembna. S topim nožem kos mesa lahko tudi uničimo. Rez je pomemben, saj se vlakna mesa med toplotno obdelavo krčijo in ustvarjajo obliko. Uvihan zrezek ali zategnjena pečenka lahko vplivata tudi na mikavnost obroka.
Preberite več
Bine Volčič in MODRI VRAT

Nojeve jedi tudi na Novomeški akademiji hrane in zabave
Kulinarika je kot umetnost. Preprostost združena s perfekcionizmom. Ravno tega slovesa se drži tudi nojevo meso. Zanimiva še dokaj neodkrita eksotika, po drugi plati najbolj prvinsko in naravno meso s posebnim načinom priprave. Da je razburkalo radovednost že marsikaterega chefa priča tudi dejstvo, da je bilo nojevo meso na pultih tekmovalcev letošnjega šova Masterchef, v svoje menuje pa ga je dodal tudi sloviti Gordon Ramsay.
Preberite več
Sneg, mraz in noj?
Nič ne de. Sneg, mraz in noj so pravi prijatelji. Noj je sposoben odlično uravnavati telesno temperaturo, zato mu sneg in mraz ne predstavljata težav. Pravzaprav se odlično počuti, ko se zakoplje sneg. Preverjeno, direktno s posetva.
Lačen noj
Noji so pretežno rastlinojede živali, ki se hranijo z oreščki, cvetovi, semeni in listi. So pašne in zelo skromne živali. Pobirajo kamenčke, ki v mišičnem želodcu drobijo njihovo hrano. Sposobni so preživeti brez vode tudi 72 ur, če pa imajo možnost, se zelo radi kopljejo in pijejo vodo. V naravi med pitjem pogosto dvignejo glavo, da oprezajo za morebitnimi plenilci. Za uravnoteženo prehrano potrebujejo posebej sestavljeno krmo, ki jim zagotavlja vse potrebne minerale in vitamine, hranila ter jim daje moč.
Preživetje v zimskih razmerah
Za noja je značilna edinstvena regulacija telesne temperature, zato so se sposobni prilagoditi na nižje temperature ozračja in celo na celinsko podnebje. Bivanje v Sloveniji za njih ne predstavlja težav ali stresa. Prav srečni so videti, ko se zakopljejo v sneg.
Noji in čutila
Noji izredno dobro slišijo in vidijo. Najbolj so poznani po dolgem in elegantnem vratu. Noj ima na nogi samo dva prsta, tretji in četrti sta slabše razvita. Njihova življenjska doba je dolga tako kot njihov vrat, posamezniki doživijo celo 70 let. Zanimivo je tudi to, da niso sposobni oblikovati glasu.
Noj največji ptič, ki ne leti
Noj je največji danes živeči ptič, ki ne leti, ampak izredno dobro teče. Pogosto je slišati, da sodi med ratite (tekače). Njegova domovina so področja v, čeprav ga je bilo v preteklosti mogoče najti tudi drugje. Samci in samice se med seboj ločijo po morfoloških in fizioloških značilnostih. Črni, bohotni samci, ki se ponašajo z belimi peresi, so veliki od 1,8 do 2,7 m. So zelo močni, tehtajo tudi do 160 kg. Manjše, rjavo sive samice, merijo v višino tja do 2 m. Več kot je velik povprečen človek.